Maxwim in América Latina

Reserva Provincial Esteros del Iberá: op weg naar het (quasi) onbereikbare

Bij het verlaten van de cataratas van Iguazu hadden we het plan opgevat om een lift te versieren tussen Iguazu en Posadas. Dit bleek echter een onbegonnen zaak en na een paar uur zweten en puffen in 32° zaten we slechts 30 km (van de 300km) verder aan een volgende politiepost alwaar we een drugscontrole aan ons been hadden. Toch niet altijd zo'n vriendelijke mannen en ook niet echt effectief die policeiros. Zowat alles in onze broek- en rugzakken werd gecontroleerd buiten de 1000-den pillen (MEDICATIE). Dan maar de collectivo (bus) op richting Posdadas en ‘snachts op zoek naar een ‘hostal'. Daar aangekomen bleek het meer om een Center Park achtig vakantie-oord te gaan, gelegen in een arme buurt. Tot onze verbazing bevond er zich in de tuin van het park een gigantisch meer, net het Genève van Argentinië... Volgende dag (na een overtuigend klinkende uitleg van de uitbater van het hostal) met de bus richting Santo Tome om van hieruit een lift te versieren over een 120km lange zandweg naar Colonia Carlos Pelegrini (hét dorpje in de Reserva Provincial Eseros del Iberá). De eerste moeilijkheid die ons te wachten stond, was aan het begin van die zandweg te geraken. Deze bleek zo'n 20km buiten het dorp te vertrekken. Na een bus en een lift van een camionero (trucker) zo'n 4 uur later toch aangekomen op dit idillische plaatsje (La Enpalme genaamd). Je kan het het best vergelijken met een verlaten tankstation op route 66. Maar hier ligt het wel aan één van de weinige hoofdwegen van Argentinië (en toch, deze weg is veel rustiger dan de weg Retie-Kasterlee). Na effe kennis te maken met de mensen die dit tankstation bewonen, onze tent voor de 1ste keer opgetrokken (klein maar goed) en ons 1ste kampvuurtje gestookt! De volgende dag iets te laat opgestaan (leven zonder tijd heeft soms toch nadelen, maar soit) en omdat het zondag was (en de meeste mensen dus met de familie doorbrengen) geen lift kunnen versieren richting de reserva (hierbij zijn er ook de nodige iets minder mooie woorden gepasseerd). Dan maar plan B uitgevonden: Via Mercedes (een ander dorp zo'n 300km verderop en tevens de hoofdtoegang tot Esteros del Iberá) over eveneens een 120km lange ongepaveide weg (waar, volgens de Argentijnen!?, meer vierwielers zouden passeren) naar Esteros. Na zo'n half uur werden we gepickuped door een pick-up. Geweldig (en goedkoop) om 200km vanachter in den bak tussen de watermeloenen te vertoeven! Dit bracht ons in Paso De Los Libres, een grensstad met als buur het veel grotere Urugaiana (Brazil). Dit overigens gore, gevaarlijke stadje bracht ons toch iets dichter bij ons doel, hoewel... Geen bussen de komde uren richting Mercedes en niet meer op de weg richting Mercedes (weer te ver afgezet!) Dan maar terug wandelen richting hoofdweg, zo'n 3km verderop (volgens Argentijnen dus opgepast). Onderwegen bij een soort wegenwerk-achtige cabine, ontmoetten we Elio (een 30-er die toevallig in Mercedes woont en hier werkt als bewaker, levende slagboom en wegverlichtingaansteker) en hij serveert ons onmiddelijk heerlijke maté. (begint er een verslaving aan te komen?) Na een kennismakend gesprek vertelt deze dat er tussen dit en een paar uur een kameraad (Cesar) zal passeren die ons wel wil afzetten in Mercedes, oef gered! Na 3 uur zeveren, drinken, de enige passagierstrein zien passeren, honden aaien en plaatselijke muziek luisteren, passeert Cesar (eindelijk) letterlijk. Hij rijdt ons en Elio gewoon voorbij, damn! Gelukkig bestaan er celulares (GSM) en kan Elio Cesar terughalen. Na een kaarsrechte baan (120km), onder een schitterende sterrenhemel en een kolossale maan, worden we afgezet in het centrum van Mercedes. ‘'Hier kunde gerust slapen'' waren de laatste woorden van Cesar... (Vreemd, vergelijk het met het centrum van Leuven, maar natuurlijk wel iets schraler). Aan de bewaker van het busstation gevraagd waar we onze tent eventueel konden neerpoten en inderdaad... op een pelouseke van 10m² tussen de 24u-shops kampeerden wel vaker gringos. Na nog een paar fleskes bier (1,2L) en mate met de bewaker en andere Mercedessen gedeeld te hebben, kropen we in onze carpa. Volgende dag voor de zekerheid (en door de drang naar het bereiken van het onbereikbare) maar een mini-bus gereserveerd naar Esteros. En zo geschiedde het ondenkbare en kwamen we maandag omstreeks de vieren aan in Esteros del Iberá. Snel ons hotelletje opgesteld en dan een lancha (speedboot) met bijhorende gids gereserveerd om dit natuurschoon te ontdekken. Echt ongelofelijk wat voor planten, 2- en 4-voeters er in deze lap (ongeveer den helft van België) Argentinië rondlopen. Gaande van waterlelies tot kaaimannen en van muggen tot capybaras (grootste knaagdieren ter wereld), alles ontdekten we op aai-afstand. ‘s Avonds onzen eerste asado (BBQ) klaargemaakt. Hieruit bleek echter dat we nog geen echte Argentijnen zijn. Het vlees was net goed genoeg gebakken voor den hond (natuurlijk hadden we een straathond als bewaker bij in de campingprijs). Dan maar lekker filosofisch afgesloten onder een stralende sterrenhemel met de nodige padden, muggen en vuurvliegskes. Volgende dag tamelijk vroeg gewekt door een Argentijnse drilboor (klinkt net hetzelfde als die van bij ons, terrible). Dan maar aan een wandeling of twee door het park begonnen. Hierbij botsten we op apen, hagedissen en ander gespuis dat we in ons Belgiënland niet zouden tegenkomen. In de late namiddag (tijdens de 4 uur!! durende siesta en dus héél kalm) ons toch aan een lift-avontuurtje gewaagd (al zittend op het terras van het enige cafeetje alias winkeltje) en hierbij heel veel geluk gehad (mag ook wel eens zeker). Wederom in een pick-up voor zo'n 110km. Jaja, voor wie goed opgelet heeft is dit 10km voor het einde van het zandweggetje. (Onze lift moest hier een andere pick-up depaneren, toch raar als je weet dat er een groot dorp alias Mercedes op 10km afstand is). Wij te voet verder in de hoop op een lift op deze filmwaardige zandweg. Na twee heroïsche kilometers kwam er een godsgeschenk aangereden (anders zouden we onze bus terug naar Santa Fe aan onze neus zien voorbijgaan) onder de vorm van wederom een pick-up. De bus op, de ogen dicht en hups we zaten in Santa Fe. Hier effe later hetzelfde vervoermiddel genomen en zo kwamen we terug bij onze vier helden uit Nelson...

Tot later beste vrienden...

En vergeet niet, alles wat je nu leert moet je in tweede zit niet meer leren!

Ne zalige Pasen en drie kussen,

Maxwim

Javier

Hey Max!! Que buen viaje q estan haciendo!!! Dos recomendaciones:

1) no crucen la frontera con una bolsa llena de remedios (medicinas). A mi hermano la policia lo detuvo como 6 horas y pudo salir porque llamaron al embajador!!!

2) Tienes q ir a este lugar : http://www.flickr.com/photos/monolive/262172272/in/set-72157594308934142/

un abrazo

Javier

karlien

Dit was weer eens een fijne ontspanning tijdens het studeren !
thanks. xx

tante may

beste wim

het is kerstavond en ik zou graag een pakje hebben , daarom wens ik jou een heel zalig kerstfeest ..PLUS MAXIME

ze willen hier eten , daarom wens ik je in het spaans

felice navidate

kus tante may xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Lotte

Geniet van jullie kerstmis! en nieuwjaar binnekort
(hier valt er nie veel te genieten achter de boekskes)

Liesbeth

Heyla boys,
Een ZALIG KERSTFMIS daarachter!
Wij hebben hier net, met de familie Verbruggen, een kerstfeestje achter de rug. You know how it goes hé Wim :-) ..... met cadeautjes en 'lotje trek'. Er is VEEL chocolade en thee uit de wereldwinkel uitgedeeld.

voila sie, nu zijt gij ook een klein beetje op de hoogte van hoe 't hier is gegaan :-)

greetz en beleef daar nog veel hé!

xx Liesbeth

tinne

Ook voor jullie ne zalige kerst!
Wim, we hebben je gemist op 't kerstfeest! 't Was soms maar stillekes ;-). En gij hebt de cadeautjestombola gemist! Zoals ons Liesbeth al zei heeft de wereldwinkel goei zaken gedaan :-)
Geniet er nog van daar! En van het mooie weer! Hier vriest het...
En laat die verhalen maar komen, heerlijk om te lezen!

x
Tinne

wens

wat een gedetailleerde verhalen :) leuk om te lezen en nog leuker dat jullie je zo hard amuseren!
kben aant overwegen om jullie te komen bezoeken ipv terug naar zuid-afrika te gaan.. klinkt er geweldig..
waren jullie maar effe hier voor oudjaar want we zijn maar met een beperkte kring
enjoy en tot snel xxx

Inne

Hey broertje,

Altijd weer fijn om jullie verhalen te lezen. Ook Bert is er helemaal weg van. Hij is altijd de eerste om te kijken of jullie al iets geschreven hebben. De foto's van Esteros del Ibera vond hij super, hij heeft al spijt dat wij daar niet geweest zijn.
Wij zijn juist een paar dagen gaan skiën met de familie Donckers, kerst in de sneeuw gevierd dus. Het was er zo wat het tegenovergestelde van wat jullie daar nu hebben, -15 à 20°, ijskoud dus! maar de sneeuw was van fantastische kwaliteit en het zonneke scheen ook de hele tijd, optimaal skiplezier dus.
Straks gourmetten en pakjes bij ons thuis, we zullen aan u denken!
Alvast een goei oudjaar ginder!

groetjes uit Berchem

Karlien

Happy Newyear!!!
3 dikke kussen van het thuisfront!

mama marina

Prospero año nuevo

Muchos besos y hasta pronto

elise

hej boys
happy newyearrr
hopelijk is het daar evengezellig en tof geweest als hier, maar da zal wel he! toffe verhalen op jullie site, nog!
x x x

lotte

De sneeuw is terug in België !!! :)
joepie!
een heel pak

maxim

zou iemand den blog van bony en jasmien eens kunnen geven? ik vind em niet en ben eens benieuwd wat die allemaal in Australië aan't uitspoken zijn.

Noyez

ipv. andermans blogs te willen lezen, wordt het niet tijd dat deze een update krijgt?
yéés...
Show me some stories.